angående mat.

Många har frågat mig om mat och om jag kan tipsa om recept och visst kan jag det :)

Jag är väldigt petig med mat. Grönsaker ger mig kräkreflexer och de enda två grönsakerna jag faktiskt kan äta utan den effekten är gurka och kalla morötter, allt annat är i princip uteslutet. Jag kan äta thailändska wokkgrönsaker också, men då petar jag bort allt som är för mjukt eller för hårt. Jag tror det är konsistensen som besvärar mig och den lite udda smaken. Naturligtvis så är detta ett rätt stort problem för mig nu när jag försöker tappa vikt, men som jag skrev i något föregående inlägg så handlar viktnedgång om att anpassa sin diet till sig själv och det gör jag.

Istället för att äta en massa grönsaker som jag klöks av så äter jag mindre portioner som jag fyller ut med de grönsakerna jag faktiskt tycker om. Jag äter på en förättstallrik då jag tycker att den är lagom stor och rymmer en "normal" portion. Dessutom så har jag en liten fördel då jag i samband med ett annat viktminskningsförsök lärde mig att räkna kalorier så bra att jag faktiskt någorlunda vet hur mycket kalorier det jag äter innehåller utan att väga det och räkna (självklart så dubbelkollar jag ibland och har alltsomoftast rätt).

Jag och Lucas äter mycket kycklingrätter, men vi äter även en massa "vanlig" mat då Lucas inte alls är så förtjust i "nyttig" mat. Vi äter liksom potatis, falukorv, köttbullar, makaroner, spagetti, köttfärsås och tacos. Det är ytterst sällan som jag tillagar nya recept, även om jag tycker det är kul. Jag är mer intresserad av bakning och att försöka skapa nyttiga alternativ till olika godsaker :)

Men visst, jag skapade en kategori som heter recept när jag startade bloggen, så min plan har alltid varit att det ska komma upp lite recept och tips på mat och sånt.



resultat vecka 1.

Vägde mig för en liten stund sen och vågen visar på -1,4kg, det känns riktigt bra!

Nu hoppas jag på liknande resultat nästa vecka så jag kommer ner till mitt första delmål :)

Hejaheja mig!

För att undvika förvirring också så kanske jag ska skriva att jag slarvade rejält med både motion och maten de första två veckorna. Den här veckan har jag dock skött mig nääästan exemplariskt.
Därför räknar jag iallafall detta som vecka ett.

första framgångsreceptet.


det har varit dåligt med skrivandet...

Jag ber om ursäkt för det, men jag har haft massor att göra! Nu är jag dock tillbaks igen för att förhoppningsvis uppdatera mera regelbundet.

Mina träningsskor är just nu hos skomakaren, jag väntar tålmodigt på dom så att jag kan komma igång med mina promenader ordentligt igen. Jag har ju såkallade "ankfötter". Dom är jättesmala bak vid hälen och jättebreda framme vid tårna, så det är enormt svårt för mig att hitta skor som passar bra direkt. Dessa skorna sitter hyffsat pefekt när jag har ett inlägg i. Dessvärre var insidan klädd i någon slags sidenaktigt tyg så mina hälar gled hela tiden ur skorna. Det är därför dom är hos skomakaren :) Han skulle klä om dom bak i hälen åtminstone så dom inte var så "halkiga".

Jag måste ju dock ändå gå mina morgonpromenader så det har jag gjort med mina tunga klumpiga vinter-ugg-liknande stövlar. Alltså kommer jag inte upp i någon vidare takt, men jag känner att huvudsaken är att jag rör på mig.

Det går rätt bra med maten också faktiskt, åtminstone att äta nyttigt de målen jag äter. Det går mindre bra med att äta alla mål jag ska. Vet inte riktigt hur jag ska lyckas införa det.. Lunchen är det största problemet, vilket är fullt förståligt egentligen för jag har ju inte ätit någon regelbunden lunch på säkert 6-7år. Nu funderar jag på att göra små matlådor med rester från dagen innan som jag bara värmer. Då är det liksom klart så jag bara kan värma det framåt 12-12,30. Jag ska åtminstone prova detta och se om det funkar, så får jag byta ut det jag äter mot något nyttigare när jag har kommit in i en "lunchrutin" :)

Idag ska jag faktiskt äta en onyttig middag dock, det blir potatismos, hemmagjorda köttbullar med brunsås. Det är en av mina favoriträtter, haha, så jag kommer antagligen äta mer än jag borde.. Jag känner dock att man måste få göra det ibland, njuta lite extra helt enkelt!

Ikväll eller imorgon ska jag lägga ut några tips som gör det "lättare" att lyckas.

svar på fråga.

Är dom skorna bra o gå i:)? själv funderat på att köpa dom nämligen så lite nyfiken vad andra tycker om dom:)

Svar:
Jag har inte hunnit gå så mycket med dom än av olika anledningar, men det lilla jag har gått med dom har varit perfekt för mina ben och fötter. Det tar ett tag innan man vänjer sig vid sulorna dock, det är lite svajigt i början, haha. Men om du ska köpa dom, prova dom i en affär först eller så. Det finns en massa olika reebok modeller som sitter olika bra på fötterna nämligen.

och här kommer de utlovade "före" bilderna.


Det finns väl inte så mycket att säga om bilderna egentligen, de talar sitt tydliga språk. Jag har ju en del kilon att gå ner, det synns ju iallafall, men människor brukar chockas smått över att det är så många när de ser bilder på mig. Jag förstår inte det riktigt, för om man kollar på händerna så ser man att de är mycket mindre än övriga kroppen. Samma sak gäller mitt ansikte, vilket man tack och lov inte ser på bilderna. När man ser mitt ansikte så ser man också att jag är ganska stor i förhållande till vad jag borde vara.

Nåväl, nu ska jag inte se ut såhär längre :)

Förövrigt så gick det bra på Lucas kalas, jag åt mer än jag planerat, men det var inte mycket ändå, så jag är nöjd. Imorgon ska jag börja föra en ordentlig matdagbok också, så jag har koll på precis allt jag stoppar i mig. Kontroll is a good thing!

dags att motivera sig själv igen

Det där med motivation är inte det enklaste. Jag har inte gett upp, men jag måste skärpa till mig. Man ska inte komma med ursäkter, men jag tror att mitt "failande" just nu beror på mina fötter. Det är inte roligt att träna om träningen gör ont helt enkelt. Nu har jag köpt inlägg till mina walkingskor iallafall, jag hoppas att det kommer hjälpa lite iallafall.

På lördag fyller Lucas år också, så det börjar bli dags att lägga upp en strategi för hur jag ska hantera alla godsaker som kommer att serveras på hans "kalas" också. Det borde dock inte vara så svårt egentligen, men jag måste skriva ned det, det känns som att det blir mer seriöst då.

Middagen: Ät hälften sallad, hälften mat på en liten tallrik. Drick vatten!
Fika: Ta bara lite fika, det räcker med en liten tårtbit.
Annat: Skippa det helt.


 

Nu vet jag inte om det är tillåtet att lägga upp videos från megavideo, men jag hoppas det :) Älskar såna här program. Dom inspirerar mig massor, kan dom så kan fantamej jag också! Programmet heter iallafall Extreme Makeover: Weight Loss Edition och jag skulle väl vilja påstå att det har en del likheter med Biggest Loser.


Peeeepp!

 

Imorn ska jag försöka få upp lite förebilder med kläder på..


dag två och tre

Jag hann helt enkelt inte uppdatera igår, eller tidigare idag, så nu kommer en lite sammanfattning.

Det har i det stora hela inte gått så jättebra, tråkigt nog. Jag känner dock inte så att jag har gett upp, utan det känns som att jag bara inte har kunnat anpassa maten riktigt som jag har velat.

Under mina snabba promenader i måndags så gick jag med mina converse istället för mina träningskor (eftersom dom inte hade kommit än), vilket var skitdumt egentligen för mina fötter fick lida riktigt ordentligt. Jag har fått nagentrång och skoskav och har allmänt ont i dom.

Detta resulterade iallafall i att jag knappt kunde gå alls igår, för det gjorde ont överallt. Dessutom så åt jag rätt så onyttig mat också, haha. Så igår var ingen bra dag helt enkelt.

Idag har jag väl ingenting att skylla på egentligen, mer än extremt trötthet och en ond fot.

Jag får ta igen det imorn :) Det löööser sig, jag stressar inte.

Nåja, idag fick jag mina nya fina träningskor iallafall, mina nya fina easytone flash! Det är synd att jag har ankfötter bara (jättebreda fram, supersmala bak) så jag måste köpa en massa ilägg och sånt för att kunna använda dom..



ännu ett motiverande citat


supertips - imap my walk!

När jag går mina promenader så använder jag mig av appen iMapMyWALK som jag har installerad på min iPhone. Den håller reda på hur långt du har gått, hur lång tid det har tagit och räknar ut hur mycket du förbränner ungefär utifrån din vikt och din längd. Den är verkligen helt super att ha för man får en helt annan kontroll över sin motion :)


det mest motiverande citatet jag vet

 

Det är väldigt sanna ord. Ingenting som verkligen är värt att ha, är enkelt att få. Man måste jobba hårt för att uppnå sina drömmar, det är väldigt få som får allt serverat på silverfat. Detta citatet tänker jag på varje gång som jag stöter på en motgång, även tidigare viktnedgångsförsök. Att upprepa det i huvudet några gånger kan verkligen tvinga tillbaka kämparglöden igen.

 

Nu ska jag äta en morot och sen ska jag ta en koffeintablett och plugga hela natten :) Jag har sett till så att det inte finns någonting med socker i här hemma, jag har verkligen en tendens att trycka i mig sånt när det nalkas massa inlämningar, haha.


första dagen.

Idag var det den första dagen på mitt nya, hälsosammare liv. Dagen har faktiskt gått över förväntan! Jag började dagen med ett glas vatten och gav mig sedan ut på en powerwalk med Lucas. Promenaden tog en timme typ och jag brände runt 300 kalorier. Väl hemma igen så duschade jag och åt frukost, förberedde mellanmålet och pluggade lite och åt lunch innan det var dags att ge sig ut och gå igen. Lyckades bränna runt 200 kalorier på promenad två så jag var nöjd eftersom jag gått en kortare runda. När jag och Lucas kom hem så sov vi middag i en timme för jag var helt slut, haha och sen gick vi till frisören och jag brände runt 150 kalorier fram och tillbaka dit. Maten har jag också skött exemplariskt och jag är så stolt över mig själv. Det känns som att jag verkligen kan lyckas med detta nu eftersom jag inte på något vis kan undvika promenaderna :)

Jag lyckades också gå riktigt fort när jag gick (fortare än vanligt) och lyckades gå 2,6km på 24 minuter! Det är nog inte så fort egentligen, men för mig är det extremt snabbt eftersom jag brukar gå ruskigt sakta vanligtvis.

Nu ska jag bara överleva kvällen (planen är att äta en morot runt åttatiden och komma i säng vid tio) och sen är dags för ännu en dag, förhoppningsvis i samma anda!

Dagens meny:
  • Frukost: En Wasa solruta (sån dubbel) med ost på och ett glas proviva.
  • Mellanmål: Ett äpple som jag delat i småbitar och ett glas vatten.
  • Lunch: Potatis och purjolök soppa (varma koppen, den är jättebra, innehåller bara 80 kalorier) och ett och ett halvt glas vatten.
  • Mellanmål: Ett halvt knäckebröd utan någonting på (hade bråttom).
  • Middag: Potatislåda, wokkgrönsaker, gurka och ett glas vatten.
  • Kvällsmål: En morot, förhoppningsvis!
Imorgon ska jag fixa mått och en exakt startvikt, vet inte om jag kommer att skriva ut det här dock, skäms antagligen för mycket. Jag ska även försöka hinna med ett pass på crosstrainern imorn :)

Wish me luck!

Edit: Jag åt några skivor ost, men ja, dom gör antagligen ingen skada eftersom jag förbrännt halva mitt dagliga intag idag.

just one day left..

Imorgon är det dags att sätta igång med "mitt nya liv". Jag har rätt blandade känslor kring det, men jag vet att jag måste. Hela jag lider av att vara överviktig.

I helgen har jag flyttat till en ny lägenhet och jag har äntligen förstått hur mycket min kropp lider av att bära runt på 30kg. Jag har haft så fruktansvärt ont i min svank, i mina knän och i fotlederna. Det har gjort så ont att jag inte har kunnat sova på natten. Jag har flyttat innan och bärt en massa saker, då med en annan kroppsform och jag drabbades inte av dessa smärtor då. Det är hemskt att vakna upp såhär, att inse saker som man så länge förnekat.

I och med flytten så plockades mina lådor med mina "gamla" kläder fram. När jag tog upp den första t-shirten som jag mindes satt så löst på mig när jag var smal kunde jag känna tårarna bränna. Det såg ut som en barntröja.. Jag kunde inte greppa alls hur jag någonsin hade kunnat få plats i den.

Jag har alltid haft lite skev självbild och tyckte naturligtvis att jag var jättetjock innan jag fick Lucas, när jag såg mina kläder så insåg jag hur otroligt liten jag måste ha varit. Dessa kläderna gjorde jag även MINDRE med hjälp av säkerhetsnålar för att de ÅKTE NER. Det är helt sjukt, verkligen. Jag förstår inte hur jag kunde se så fel..

Nåväl, imorgon som sagt. Den här gången har jag bestämt mig för att göra en ordentlig plan. Jag ska redan i förväg planera vad jag ska äta till lunch och mellanmål, för det är dom målen som krånglar för mig. Jag har bestämt mig för att äta varma koppen soppor, wokk grönsaker med kött och smoothies till lunch. Till mellanmål ska jag ha små fruktpåsar/burkar förberedda sedan morgonen så jag bara kan äta dom :)

Min meny kommer alltså att se ut såhär;


Om jag äter enligt den här menyn, går snabba promenader ungefär 100 minuter per dag, kör ett pass på crosstrainern var tredje dag och tränar lite yoga när lusten infaller sig så borde jag kunna tappa mina kilon lätt som en plätt.

Min meny är inte så mycket ändrad från hur den ser ut nu, jag har snarare lagt till mål faktiskt :)

I can do it, yes I can!