It's all about perfection.

5. Förnuft och Känsla

Detta var den första "BBC" miniserien jag tittade på. Jag gillar boken, men jag gillade inte filmatiseringen lika mycket. Andra gången jag tittade på den tyckte jag dock om den mer. Då hade jag sett de andra miniserierna som finns på BBC och insett att detta är en av de bästa :)

Är man intresserad av handlingen så kan man se den bara på grund av de vackra miljöerna, för det finns det gott om i den här filmen.

När mr Dashwood dör ärver John, hans son från ett tidigare äktenskap, egendomen Norland Park. Mrs Dashwood och hennes tre döttrar, Elinor, Marianne och Margret, får nöja sig med ett lågt underhåll. Johns snobbiga fru, Fanny, försitter ingen tid med att ta över Norland. Kvinnorna flyttar istället in hos mrs Dashwoods kusin.


4. Wuthering Heights

Den här filmen såg jag faktiskt för första gången igår i samband med att jag för första gången läst boken. Handlingen skiljer sig en del, rätt mycket faktiskt, men jag tyckte den fick med de viktigaste delarna. Wuthering Heights är nog omöjlig att filmatisera som den är skriven. Det är så mycket som händer, så många karaktärer. Jag tycker iallafall att denna filmatiseringen var bra (och de flesta andra Wuthering Heights fansen håller med mig om att detta var den bästa filmatiseringen som kommit hitills).

Baserad på romanen av Emily Brontë. Fostersyskonen Cathy Earnshaw och Heathcliff älskar vanandra över allt annat. När olika krafter för dem isär väcks ett hämdbegär hos Heathcliff. Ett begär som kommer att sträcka sig över generationsgränserna.3. Övertalning

Min favorit av Austens böcker och jag tycker att filmen är precis lika bra. Jag tycker att den snyggaste manliga karaktären i alla BBC versioner utan tvekan är Rupert Penry-Jones som spelar Fredrick, vilket säkert bidrar lite till min åsikt.

Vid 19 års ålder blir Anne och sjöofficeraren Frederick kära, eftersom Frederick varken har pengar eller rank tvingas Anne avbryta förlovningen mot sin egen vilja. Åtta år senare kommer Frederick tillbaka från sjön, rik och berömd. Anne som aldrig slutat älska honom kan bara se på medan alla kvinnor i distriktet vill bli hans.


2. Stolthet och Fördom

Jane Austen's förmodligen mest älskade verk i filmtappning. Jag älskar boken och tycker att den här filmen lyckas fånga känslan jag får när jag läser den (har dock inte sett den tidigare tappningen av den).

När den rike, ogifte Mr Bingley flyttar in i trakten blir Mrs Bennet överlycklig, nu kanske en av hennes fem döttrar kan bli gift! Han har dessutom en ännu rikare bästa vän som även han är singel. Men Mr Darcy, som vännen heter, och näst äldsta dottern Elizabeth tycker genast illa om varandra. Han är ju så snobbig, och hon så alldaglig och lantlig. Så kommer ett regemente till staden och Lizzy lär känna Mr Wickham, en trevlig ung och charmig man, Darcys raka motsats. Han berättar hur Mr Darcy, som han känt sedan barndomen, behandlat honom mycket illa. Hon tar genast Wickhams parti och tycker om möjligt ännu mindre om högdragne Darcy. Men tiden går och Elizabeth får lära sig att kanske inte alltid lita på sitt omdöme.1. Becoming Jane


Jag älskar den här filmen. Jag har nog sett den 200 gånger och har inte tröttnat än. Det var kärlek vid första ögonkastet. Filmen är baserad på en bok om Jane Austen's liv där man får se hur hon får inspiration till sina böcker från sitt eget liv.

Filmen utspelar sig då Jane är 22 år gammal och ännu inte har gift sig, något som främst oroar hennes föräldrar. Men så frågar en av Hampshires mest välbärgade män om hennes hand och Janes fattiga familj tackar ja åt henne. Samtidigt förälskar sig Jane i irländaren Tom Lefroy som tillfälligt spenderar sommaren hos sina släktingar i Janes hembygd. Tom har misskött sina studier i London och som straff har han skickats ut på landet. Paret inleder en romans. Men med Toms rykte och Janes familjs beslut kan kärlekshistorien bara sluta på ett sätt...

Att Anne Hathaway spelar Jane gör väl sin del också, hon passar nämligen perfekt och kemin mellan henne och Tom Lefroy (James Mcavoy) är alldeles fantastisk! Tycker man om kostymdraman och inte har sett den här filmen så måste man definitivt göra det :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback